Kavos aparatai biurams: kaip tinkamai prižiūrėti ir valyti, kad įranga negestų?
Kone kasdien biure mėgaudamiesi kavos teikiamais malonumais, turėtume nepamiršti pasirūpinti ir ją ruošiančia įranga. Priklausomai nuo pasirinkto modelio, kavos aparatai biure paruošia 30 – 100 gėrimų per dieną, todėl norint užkirsti kelią gedimams, užtikrinti ilgą tarnavimą ir gerą kavos skonį, būtina tinkama priežiūra ir reguliarus kavos aparato valymas.
Kai reikia pasirūpinti įrangos higiena, savanorių paprastai nematyti. Iš tiesų kavos aparato priežiūra biure nėra tokia sudėtinga, jeigu tik žinote kaip, kada ir ką daryti. Tad Nestlé Professional komanda, remdamasi savo ir klientų patirtimi, dalinasi praktiniais priežiūros patarimais.
Kombinuoti kavos aparatai ir kavos aparatai su granulėmis
Kombinuoti kavos aparatai ir kavos aparatai granulėmis nereikalauja gilaus techninio išsilavinimo, siekiant kokybiškai juos prižiūrėti. Kadangi kavos aparato techninio serviso darbuotojas visada apmoko jus, kaip tinkamai prižiūrėti kavos aparatą. O jums tereikia jo išklausyti ir vadovauti nurodymais bei laikytis kelių esminių higienos principų.
Tiesa, perspėjame, kad gali skirtis tam tikros priežiūros detalės, todėl būtinai susipažinkite su turimo kavos aparato instrukcija arba kreipkitės į nuomos tiekėją, teikiantį techninį aptarnavimą, kuris atsakys į kilusius klausimus. O mes savo ruožtu pateikiame pagrindines įrangos naudojimo taisykles ir valymo principus. Pasirūpinkime mylimiausia biuro įranga drauge!
Trumpai pasiaiškinkime, kuo skiriasi kombinuoti kavos aparatai nuo kavos aparatų su granulėmis.
Kombinuoti kavos aparatai gamina kavą tiek iš kavos pupelių, tiek iš kavos granulių. Šis kavos aparatas turi automatiškai besireguliuojantį kavos malūnėlį, kuris prisitaiko prie kavos pupelių ir leidžia džiaugtis tobulai sumalta kava ilgiau. Taip pat, šie kombinuoti kavos aparatai turi patentuotą virimo bloką – į jį iš kavos malūnėlio patenka sumalta kava, kuri yra suspaudžiama iki reikiamo lygio ir galiausiai pro šį suspaustą “pyragėlį” prateka vanduo, išgaudamas iš kavos visa kas geriausia. Šis kombinuotas kavos aparatas biurams yra įrankis, į kurį yra sudėta Nestlé Professional 80 metų kavos gaminimo patirtis ir suteikia galimybė lengvai ir paprastai mėgautis aromatinga kava biure.
Kavos aparatai granulėms gamina kavą išskirtinai iš sausų produktų kaip kavos granulės, sausas pienas, kakava, sultinys bei arbata. Toks aparatas turi daug privalumų ir dirbs jums taip tiksliai, kaip šveicariškas laikrodis. Šis aparatas itin greitas – norimą kavos gėrimą laikysite rankoje jau po 10-12 sekundžių. Gali atlaikyti didelius srautus – nepakeičiamas aparatas viešbučiuose pusryčių ar konferencijų, kitų didelio masto renginių metu. Nereikalauja daug priežiūros – nenaudoja kavos pupelių, todėl nereikia periodiškai išvalyti tirščių.
Tad renkantis kavos aparatą biurui, reikėtų gerai pagalvoti apie darbuotojų lūkesčius ir jų įpročius: ar jie tikrai nori žaisti su kavos skoniais skirdami tam papildomai laiko, o gal prioritetą teikia greičiui ir funkcionalumui? Vienas iš sprendimų – išbandyti įrangos nuomą biure. Taip galite išmėginti skirtingus kavos aparatus, o augant darbuotojų skaičiui ir keičiantis poreikiams, paprasčiau pakeisti prietaisą ir išsinuomoti kitą. Be to, nuomojantis įrangą, kavos aparatų gedimų profilaktika užsiima tiekėjas ir jums belieka pasirūpinti elementaria priežiūra, tačiau būtina nepamiršti, kad kasdieninis aparato vidaus ir tirščių išvalymas visada turi išlikti jūsų biuro kavos aparato priežiūros prioritetu, kadangi neprižiūrėta įranga pradeda reikalauti gilesnės ir daugiau žinių reikalaujančios priežiūros, kurią gali suteikti tik techninio serviso specialistai.
Kasdienis kavos aparato naudojimas: pagrindinės taisyklės
Tinkamas įrangos naudojimas ir kasdienė priežiūra padeda laiku pastebėti ir pašalinti smulkias problemas, kurios ateityje gali sukelti rimtesnius gedimus. O juk visai nesinori trikdyti biuro rutinos ir palikti dienai ar net kelioms be ant kojų pastatančio kavos puodelio.
Nuomojantis įrangą, svarbiausia laikytis kelių pagrindinių prietaiso higienos ir naudojimo taisyklių. Susipažinkite:
- Pirmiausia, prieš naudodami įrangą atidžiai perskaitykite jos naudojimo instrukciją. Nors gali pasirodyti juokinga, dažniausiai kavos aparato gedimai atsiranda dėl netinkamo jo naudojimo: ne į tas talpas supilami produktai, kava iškart sumaišoma su cukrumi ir pan.
- Naudokite minkštą filtruotą vandenį. Nors iš čiaupo bėgantis vanduo yra vidutinio kietumo ir siekia 13-20 dH, geriausia naudoti minkštą vandenį, kurio laikinasis kietumas yra ne didesnis nei 5-6 dH. Taip ne tik tausosite įrangą, bet ir užtikrinsite geresnį kavos skonį. Be to, kuo kietesnį vandenį naudosite, tuo dažniau reikės aparatą kruopščiai valyti.
- Reguliariai valykite kavos aparato korpusą ir padėklą nuo nešvarumų. Palikti tirščiai ir pieno dėmės skatina bakterijų kaupimąsi.
- Į vandens talpą pilkite tik šaltą vandenį.
- Kasdien ištuštinkite ir praplaukite padėklą, kuriame kaupiasi kavos tirščiai.
- Prieš darbo pradžią būtinai praplaukite kavos tirščių ir vandens talpas, papildykite kavos aparatą reikalingais produktais.
Nekasdienis kavos aparato valymas
Kavos aparatų nuoma biurams turi labai svarbų pranašumą – sudėtingesniu valymu rūpinasi tiekėjas. Žinoma, jeigu norite kas rytą mėgautis skania kava, rekomenduojame patiems kruopščiau prižiūrėti kavos aparatą dažniau. Ką reikėtų atsiminti?
- Kartą per savaitę išvalykite kavos piltuvėlį. Galite naudoti tam skirtą specialų šepetėlį arba pamėginti išvalyti šaukštelio koteliu įstatydami jį iš viršaus. Nevalomas piltuvėlis gali užsikimšti ir aparatas nustos gaminti kavą.
- Jeigu aparatas turi pieno ąsotėlį, išimkite ir išplaukite jį dienos pabaigoje.
- Virimo bloko valymas reikalingas visiems kavos aparatams, tačiau nuomojantis įrangą juo pasirūpina tiekėjas. Jeigu visgi naudojate asmeninį aparatą, rekomenduojama tai padaryti kas 400-600 paruoštų kavos puodelių (pasitikslinkite naudojimo instrukcijoje) arba kas 2-3 savaites. Išjunkite aparatą, išimkite bloką, praskalaukite šiltu vandeniu ir nusausinkite.
- Laiku nukalkinkite kavos aparatą. Nuomojantis kavos aparatą biurui, už šį procesą taip pat atsako tiekėjas ir nukalkina aparatą profilaktinės priežiūros metu. Tačiau jei pastebite, kad prietaisas neveikia taip, kaip anksčiau, pasikonsultuokite su tiekėju ir nukalkinkite aparatą dažniau.
Kaip nukalkinti kavos aparatą?
Kaip minėjome, nuomojant kavos aparatą biurui, jo nukalkinimu paprastai pasirūpina tiekėjas, tad jūs galite atsipūsti ir nekvaršinti sau galvos. Tačiau pastebėjus veikimo trikdžius, naudojant nefiltruotą vandenį ar ruošiant gėrimus, kuriems reikia daugiau vandens, patartina nukalkinimą atlikti ir patiems.
Kam reikalingas kavos aparato nukalkinimas?
Besikaupiančios kalkės sulėtina kavos gaminimą: vandens cirkuliaciją, virimo pajėgumus ir kt., ir gali sukelti rimtesnius gedimus. Jei instrukcijoje nėra nurodyta kitaip, patys nukalkinti aparatą galite kas 200-300 paruoštų puodelių.
Įsidėmėkite, kad nukalkinimo dažnumas priklauso nuo naudojamo vandens kietumo ir naudojamo vandens kiekio. Tai reiškia, kad aparatą nukalkinti reikės dažniau, jei naudojate kietesnį vandenį arba dažniau renkatės kavos gėrimus, kuriems reikiau daugiau vandens, pavyzdžiui, cappuccino.
Ko reikia norint nukalkinti kavos aparatą?
Nukalkinimui reikalingi specialūs valomieji skysčiai, tabletės, milteliai. Labai svarbu naudoti tik to gamintojo priemones, kurios yra nurodytos naudojimosi instrukcijoje, kadangi kiekvienas gamintojas pasižymi tam tikra specifika, pavyzdžiui, priemonės koncentracija. O kavos aparatai yra nustatomi taip, kad naudotų gamintojo priemones, tad pasirinkę kitą gamintoją rizikuojate pakenkti įrangai, neišvalyti sistemos ar tiesiog sugadinti kavos skonį.
Kavos aparato nukalkinimo žingsniai:
- Išjunkite prietaisą ir palaukite, kol visos dalys atvės.
- Išimkite vandens talpą, praplaukite, įpilkite šilto vandens ir birios arba skystos nukalkinimo priemonės. Reikalingo vandens ir nukalkinimo priemonės kiekis bus nurodytas instrukcijoje.
- Kai nukalkinimo milteliai arba tabletės ištirps, įdėkite vandens talpą į aparatą ir įjunkite. Jeigu jūsų kavos aparatas turi automatinio nukalkinimo funkciją, įjunkite programą ir nebesirūpinkite tolimesniais žingsniais.
- Jeigu kavos aparatas neturi automatinio nukalkinimo funkcijos:
- Išleiskite vandenį iš aparato – paruoškite kavą nenaudodami kavos. Paruošę pirmąjį puodelį palaukite 15 minučių, tuomet paruoškite antrąjį ir palaukite dar 10 minučių. Paruošę 3-iąjį palaukite 5 minutes ir kartokite veiksmą, kol aparate nebeliks vandens.
- Išjunkite aparatą, praplaukite vandens talpą ir pripildykite švariu vandeniu. Pakartokite vandens išleidimo procedūrą, kad iš sistemos pašalintumėte nukalkinimo priemonės likučius.
Dabar kavos aparatas biure vėl paruoštas džiuginti jus skania kava!
Kavos aparato nukalkinimas actu – netinkamas metodas
Dažnai tenka girdėti patarimus nukalkinimui naudoti actą, tačiau pastarasis palieka stiprų kvapą, kuris taip paprastai neišnyks ir tikriausiai dar ilgai jausite jo skonį kavoje. Be to, actas gali pakenkti kavos aparatui, todėl rekomenduojame naudoti tik tas nukalkinimo priemones, kurios nurodytos jūsų prietaiso instrukcijoje.
Kavos aparatų gedimai ir profilaktika
Dažniausiai kavos aparatų gedimus biuruose sukelia netinkamas prietaiso naudojimas, valymas ir per maža ar per reta priežiūra. Numojantis kavos įrangą už jos gedimus ir profilaktiką atsako tiekėjas, tad jūs savo dėmesį galite sutelkti darbui. Jums nereikia sukti galvos, kadangi kasdienė priežiūra nėra sudėtinga.
Dar kartą prisiminkime pagrindinius patarimus, kurie padės užkirsti kelią aparato gedimams.
Jeigu nuomojate kavos aparatą:
- Prieš naudodami kavos aparatą atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją arba susisiekite su tiekėju, iš kurio nuomojate prietaisą.
- Rekomenduojame naudoti tik filtruotą vandenį.
- Kiekvienos dienos pabaigoje nuvalykite kavos aparato paviršių ir padėklą nuo nešvarumų (tirščių ar pieno dėmių).
- Jeigu aparatas turi pieno ąsotėlį, praplaukite jį šiltu vandeniu dienos pabaigoje.
- Pasikonsultuokite su tiekėju, jei kilo klausimo dėl aparato veikimo ir naudojimo.
- Profilaktine priežiūra bent kas pusę metų rūpinasi tiekėjas, tik leiskite jam atlikti savo darbą!