Socialinė atsakomybė kavos auginimo procese
Turbūt nėra ryto, kurio nepradėtumėte be šviežios kavos puodelio. Jeigu pastebite, jog kava baigėsi, tereikia tik nueiti į artimiausią parduotuvę. O kas jeigu kavos nebeliktų ir ten? Klimato pokyčiai, socialinės problemos veikia kavos auginimą ir kavos kelionę į parduotuves. Visgi, neatsakingas kavos auginimas gali privesti prie to, jog ateityje kavos iš viso nebeliks. Tam didelę įtaką turi kavos augintojai bei jų socialinė atsakomybė. Šiame įraše aptarsime, kaip kava atkeliauja į mūsų puodelius bei „ NESCAFÉ® “ socialinės atsakomybės principą „Grown respectfully“, padedantį užtikrinti tinkamas kavos auginimo sąlygas.
Kaip atsiranda kavos pupelės?
Kava, kaip ir kakava, yra auginama, taigi jos pradžia – nedidelis augalo daigelis. Kavos kilmės vieta yra laikomos Vietnamo, Indonezijos ir Brazilijos atogrąžų plynaukštės. Tinkamiausios sąlygos kavos pupelėms subręsti yra drėgmė ir saulės spinduliai. Jų dėka per 7–9 mėnesius kavos uogos prinoksta.
Kai raudonos kavos uogos jau yra subrendusios, metas rinkimui. Visos kavamedžių uogos yra renkamos rankomis, todėl kruopštus žmogaus įdedamas darbas šiame procese – nepakeičiamas. Tam, kad ant jūsų stalo atsirastų 1 kg kavos pupelių, turi būti perrenkama apie 5 kg raudonų kavamedžio uogų.
Jau surinktos uogos yra džiovinamos apie 2–3 savaites. Džiovinimas padeda nuo uogų nuimti žievelę. Šio proceso metu būtina, kad uogos liktų sausos, todėl dienos metu jos laikomos saulėje, o nakčiai ar užėjus lietui uždengiamos, kad negautų drėgmės.
Tinkamai išdžiovinus pupeles, nuo jų nulupama žievelė ir prasideda kavos skrudinimo procesas. Iki tol – tai „žalia kava”. Skrudinimo metu blyškios kavos pupelės virsta į sodriai rudą spalvą turinčias. Šiame procese svarbus laikas. Patyrę meistrai kontroliuoja kavos skrudinimą, dažniausiai trunkantį nuo 5 iki 15 minučių, tam, jog kavos pupelės nebūtų sudegintos ar neliktų pernelyg žalios.
Na ir štai – kavos pupelės jau beveik paruoštos naudojimui. Žinoma, jų dar laukia malimo procesas. Ne visi žino, jog kavos ypatingam ir nepakartojamam aromatui išgauti yra maišomos skirtingos kavos rūšys.
Ką reiškia atsakingas kavos auginimas?
Kavos auginimo procese svarbu ne tai, kad per kuo trumpesnį laiką būtų įmanoma užauginti kuo daugiau kavos pupelių. Svarbu, jog žmonės, auginantys pupeles, būtų patenkinti darbo sąlygomis, jų šeima – išlaikyta bei pats gamybos procesas keltų kuo mažiau neigiamų padarinių aplinkai. Tik tokiu būdu galima užtikrinti, jog turėsime kavos ne tik rytoj, bet ir ateinančius šimtmečius. Taigi labai svarbus tampa įmonės socialinės atsakomybės aspektas. Kaip pasireiškia „Grown respectfully“ principas?
1. Kavos augintojų apmokymai
Labai svarbu padėti ūkininkams kavos auginimo procese iš kavos ekspertų perduodant reikiamas žinias apie efektyvų auginimą, vandens taupymą bei aplinkos užterštumo mažinimą. Puikus vieno atvejo pavyzdys – Vietnamas – antra didžiausia pasaulyje kavos plantacija. Beveik 20 000 kavos augintojų šioje šalyje pritaikė vieno kavos eksperto išradimą – kritulių ir drėgmės kiekio matuoklį. Šiam procesui yra naudojamos tuščios skardinės bei plastikiniai buteliai. Kaip tai veikia? Ant kavos medžio pakabinama tuščia skardinė, kuri rodo iškritusių kritulių kiekį. Plastikinis butelys įsmeigiamas į žemę – taip pasimato susidaręs kondensatas, rodantis žemės drėgnumą. Tokiu būdu ūkininkai vandenį naudoja tik tada, kai jo labiausiai trūksta.
2. Sprendimas dėl plastiko pakuočių
Kovai su plastiku buvo nuspręsta mažinti kavos pakuočių svorį ir naudoti perdirbto plastiko pakuotes. Šis sprendimas turėjo iš tiesų didelį poveikį aplinkai. Nuo 1991 metų NESCAFÉ® pakavimo medžiagų kiekį pavyko sumažinti beveik 400 tūkst. tonų. Neigiamas poveikis aplinkai buvo kur kas mažesnis – išskiriamas anglies dioksido kiekis sumažėjo beveik 1 mln. tonų.
3. Kavos augintojų finansinės padėties užtikrinimas
Yirgacheffe Arabica yra vieną geriausių kavos rūšių pasaulyje, auginama Etiopijoje. Galbūt nežinote, tačiau ten gyvenantiems ūkininkams šios kavos auginimo procesas finansiškai yra išties sunkus. Pasiūlius paprastus būdus, kaip ūkininkai gali užsidirbti papildomų pinigų, problema išsisprendė. Iki tol ūkininkų santaupos dažniausiai pasibaigdavo dar prieš kavos derliaus nuėmimą, todėl jie įklimpdavo į skolas ir jau leisdavo kitų metų derliaus uždarbį. Pavasario metu kavos augintojams pradėjus auginti daržoves, atsirado papildomų pinigų, už kuriuos galima nusipirkti žirgą ar asilą – populiarią transporto priemonę Etiopijoje. Tai leidžia jiems patiems pristatyti sunokusias raudonas kavos uogas į specialius malimo punktus.
4. Kavamedžių atsparumo užtikrinimas
Kavos augintojo bei jo šeimos finansinė situacija priklauso nuo kavos pupelių kokybės. Įvairūs kenkėjai, augalų ligos neleidžia turėti gausaus ir kokybiško derliaus. Šią problemą išsprendžia specialios kavamedžių rūšys, kurios yra atsparios ligoms ir kenkėjams. Nuo 2010 metų NESCAFÉ® padėjo tūkstančiams ūkininkų: išdalijo beveik 129 mln. kavamedžių sodinukų ir tokiu būdu prisidėjo, jog ūkininkai ir toliau sėkmingai augintų kavą.
Kaip aš galiu prisidėti?
Lyginant kavos auginimą, apdirbimą, pakavimą, transportavimą ir vartojimą, kavos auginimo procesas pasižymi didžiausiu kiekiu į aplinką išskiriamo anglies dioksido. Taip pat sunaudojama daugiausiai vandens. Toliau seka kavos vartojimo procesas, kuris pagal sunaudojamo vandens ir išskiriamo anglies dioksido kiekius yra antroje pozicijoje po kavos auginimo. Kol kavos gamybos procesu rūpinasi įmonės, taikydamos socialinės atsakomybės principus, ką kiekvienas iš mūsų gali padaryti, jog šviežios kavos vartojimas tęstųsi kiekvieną rytą?
- Šildant vandenį, virkite tik tiek vandens, kiek jums reikia – džiaugsis ne tik jūsų piniginė, kai gausite mažesnes sąskaitas už elektrą, bet ir aplinka.
- Domėkitės kavos gamintojais, kurių produkciją perkate.
- Plaunant kavos puodelius, stenkitės taupyti vandenį.
- Rūšiuokite plastikines, popierines ir stiklines kavos pakuotes.
- Pabandykite nešiotis savo puoduką, perkant kavą išsinešimui. Galbūt tai taps ir nauju įpročiu?